Hálózatba kapcsolt számítógépek beviteli eszközeinek megosztása az Ubuntu Linux rendszeren

Amennyiben rendelkezésünkre áll ugyanabban a helyiségben több számítógép is, amelyek egymással hálózati kapcsolatban vannak, lehetőségünk van, hogy például hordozható számítógépünk - notebook, netbook stb. - billentyűzetével és egerével - vagy touchpad - vezéreljük a minket körülvevő többi számítógépet. Ebben az esetben nem annak a számítógépnek a kijelzőjét fogjuk használni, amelyikről kapcsolódunk, hanem azt, amelyikre kapcsolódunk, így ellentétben a már jól ismert távoli kapcsolódással - pl.: vnc - így közvetlenül azon a képernyő-beállításon - felbontás, színmélység stb. - maradhatunk, amelyiket a vezérelt számítógép használja.

1.) Telepítés

Telepítsük fel a quicksynergy és synergy csomagokat Synaptic csomagkezelő segítségével vagy Terminál-ban az alábbi paranccsal:

sudo apt-get install quicksynergy synergy

2.) Használat

Használat előtt létre kell hoznunk egy konfigurációs állományt, amely a hálózatba kötött számítógépek neveit fogja tartalmazni. Az Alkalmazások -> Kellékek -> Szövegszerkesztő menüpontra lépve írjuk be a következőket:

section: screens
szamitogep1:
szamitogep2:
end
section: links
szamitogep1:
right = szamitogep2
szamitogep2:
left = szamitogep1

end

Ahol a szamitogep1 és szamtogep2 az operációs rendszer telepítésekor megadott számítógépnév.

Természetesen amennyiben 2-nél több számítógép is rendelkezésre áll, hasonlóképpen bővíthetjük az állomány tartalmát. Mentsük el .synergy.conf néven a /home/felhasznalonevunk könyvtárba.

Azon a számítógépen, amelyikről vezérelni szeretnénk, Terminál-ban adjuk ki a következő parancsot:

synergys -f --config .synergy.conf

Ezzel a géppel egyelőre nincs további teendőnk. Váltsunk arra a gépre, amelyikre kapcsolódni szeretnénk, és indítsuk el a QuickSynergy alkalmazást az Alkalmazások -> Kellékek -> QuickSynergy menüpontról.

Kattintsunk a Use feliratú fülre, és írjuk be annak a gépnek az ip-címét vagy nevét, amelyikről kapcsolódni szeretnénk. Ezután kattintsunk a Start - Végrehajtás - gombra és a vezérlőgép Terminál ablakban máris láthatjuk az eredményeket. Attól függően, hogy a konfigurációs állományban hogyan adtuk meg az irányokat - left, right - az egyes gépekre vonatkozóan, a vezérlőgépen mozdítsuk az egérkurzort a képernyőn kívülre, és a másik gép képernyőjén folytassuk a munkát. Ezentúl a vezérlőgép beviteli eszközeit - billentyűzet és egér - használhatjuk, míg az egérkurzorral vissza nem térünk az eredeti képernyőre.

A QuickSynergy használata helyett Terminál-ból is elvégezhetjük a szükséges teendőket paranccsal:

synergyc -f ip-cim

A Ctrl+C billentyűk lenyomásával bármikor leállíthatjuk a Terminál-ban kiadott parancsokat. QuickSynergy használatakor pedig ugyanehhez kattintsunk a Stop - Leállítás - feliratú gombra.

2.) Kapcsolódó weboldalak

- A Synergy hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.